Materialen
Graag vertel ik u meer over de materialen die ik zoal gebruik.
Het tekengerei dat ik gebruik:
Het meest maak ik gebruik van pastelkrijt, niet te verwarren met oliepastel, in combinatie met pastelpotloden en houtskool. Al het tekengerei dat ik gebruik is van kunstenaarskwaliteit met de hoogste lichtechtheid. Ik zal even kort uitleg geven over deze materialen.
Pastelkrijt:
Softpastelkrijt is niet meer dan pigment(en) en een bindmiddel. Hoe meer bindmiddel er in een krijtje zit, hoe harder deze wordt. Hoe minder bindmiddel er in een krijtje zit, hoe zachter het krijtje is.
Zachte pastels zijn vaak rond (cilindervorm). Hierdoor zijn ze ideaal voor onder -en achtergronden. Uiteraard kun je er volledige kunstwerken mee maken. Het softpastel dat ik gebruik staat bekend als één van het meest zachte pastelkrijt op de markt, Sennelier à l'écu.
Harde pastels zijn vaak rechthoekig. Hierdoor kun je goed de randen gebruiken voor het fijnere werk.
Pastelpotloden:
Pastelpotloden zijn gemaakt van pigmenten en een bindmiddel geperst in een potloodvorm. Deze gebruik ik voor de kleinste details. Uiteraard met de hoogste lichtechtheid.
Houtskool:
Houtskool is, zoals de naam al zegt, verkoolt hout. Meestal is dit van een wilgentakje. Ook heb je houtskool geperst in een potloodvorm. Het houtskool is lichtecht en kan duizenden jaren blijven bestaan, denk maar eens aan de grottekeningen.
Het zwart van de houtskool is, naar mijn weten, zwarter dan de zwartste zwart van (soft)pastel. Houtskool is prima te gebruiken in combinatie met (soft)pastel.
Kunstenaarskwaliteit, lichtecht?
Kunstenaarskwaliteit betekend dat het tekengerei van de hoogste kwaliteit is. In de pastels die ik gebruik zitten pigmenten, met de hoogste lichtechtheid. Meestal zitten in de (goedkopere) potloden kleurstoffen wat bijna nooit lichtecht is.
Lichtechtheid betekend dat kleuren niet verbleken of vergaan, natuurlijk kan dit wel op den duur gebeuren, maar met de materialen die ik gebruik zijn ze (volgens de fabrikant) 100+ jaren goed. Natuurlijk kan het proces versnellen als je het kunstwerk in de volle zon hangt (uv-straling).
Het papier dat ik gebruik bij pastelschilderijen en zwart-wit werk:
Over het algemeen gebruik ik voornamelijk velourspapier. Dit papier gebruik ik standaard voor opdrachten. Ook maak ik gebruik van Pastelmat.
Dat klinkt natuurlijk heel leuk, maar wat is het precies?
Velourspapier:
Velourspapier is een zuurvrij papier waar een velourscoating op is aangebracht. Dit is een erg zachte ondergrond die beter geschikt is voor pastelkrijt dan pastelpotloden. Het velours houdt de pigmenten van pastel goed vast. Door het zachte oppervlakte krijg je een zacht resultaat. Met velourspapier kun je bijna fotorealistische resultaten bereiken. Dit papier is persoonlijk mijn favoriet.
Pastelmat:
Pastelmat is zuurvrij papier waar een (soort) kunststof coating op aangebracht is. Op Pastelmat kun je zeer veel lagen pastel kwijt voordat het papier verzadigd is. De (soort van) kunststof laag houdt het pastel op zijn plaats. De structuur van het papier is voor pastelpapier erg glad. Pastelmat is geschikt voor zowel pastelpotloden als pastelkrijt. De resultaten kunnen prachtig zijn, maar naar mijn mening mist het papier de (zachte) uitstraling van velourspapier.
Zuurvrij papier?
Zuurvrij papier is papier dat niet vergeeld en/of vergaat. Denk maar eens aan een krant, deze zijn meestal niet zuurvrij. Kranten vergelen snel en op een gegeven moment vallen er gaten in.
Leuk om te weten:
(Soft)pastel kunstwerken zijn eigenlijk schilderijen en geen tekeningen. Het werken met (soft)pastel wordt ook wel "droogschilderen" genoemd, dit omdat de kleuren gemengd worden op de ondergrond.